Resepi Ayam Buttermilk


 

Resepi Ayam Buttermilk Simple


Bahan-bahan:


Ayam bahagian dada

susu cair

bawang putih, hiris halus ( tak guna bawang besar)

Butter

daun kari

cili padi


Bahan-bahan untuk tepung salutan ayam:


2-3 sudu besar tepung serbaguna bestari

1 biji telur

Sedikit garam

Air secukupnya


Potong dadu isi ayam, bersihkan dan toskan air.

Masukkan telur dan garam ke dalam mangkuk pastu masukkan ayam dan gaulkan sebati.


Masukkan tepung serbaguna bestari (pedas) dan sedikit air. Kacau supaya tepung pekat dan menyaluti ayam. Perap selama 30 minit atau lebih.

Goreng ayam di dalam minyak panas sehingga garing. Angkat dan ketepikan.


Cara-cara untuk ayam buttermilk:


Dalam kuali, panaskan butter sehingga cair dan tumis bawang putih, cili dan daun kari sehingga naik bau. (Kalau taknak pedas jgn boh cili)


Masukkan susu cair. Kemudian masukkan ayam yang digoreng tadi.Masak sehingga kuah sedikit pekat. Bubuh garam dan gula secukupnya. 



Comments